Kad zglobovi počnu da bole

Prof. Dr Roksanda Stojanović : “Kad zglobovi počnu da bole” (Reuma)
27.02.2019.
” Harold Ramis wrote the role of Bluto
14.08.2020.

Kad zglobovi počnu da bole

Jutarnja ukočenost jednog ili više zglobova praćena bolom prilikom pokreta prvi je od simptoma reumatoidnog artritisa i znak da bi trebalo da se javite ljekaru. Reumatoidni artritis je jedno od najčešćih autoimunih oboljenja i vodeći uzrok pojave hroničnog bola. Pretpostavlja se da samo u Evropi oko tri miliona ljudi boluje od ove bolesti, a procjenjuje se da je kod nas ta brojka oko 35.000.

– Ukoliko patite od jutarnje ukočenosti zglobova koja traje duže od 20 minuta, bola pri stisku ruke i simetričnog otoka zglobova, bez odlaganja se obratite ljekaru jer liječenje treba početi što prije. Reumatoidni artritis počinje podmuklo, sa sporim razvojem simptoma, što može da traje nedeljama i mesecima. Broj zahvaćenih zglobova je različit, ali obično veći od pet. Najčešće se radi o zglobovima šaka i stopala, a zahvaćenost je simetrična – objašnjava Stojanovićeva.

Od ove bolesti tri do četiri puta češće oboljevaju žene, posebno u periodu između četvrte i šeste decenije života, a može da se javi i kod djece i mlađih osoba. Smatra se da je reumatoidni artritis jedna od hroničnih bolesti koje najviše ugrožavaju kvalitet života bolesnika, a pored zglobova, često zahvata i unutrašnje organe, nervni sistem i kožu.

Roksanda Stojanović, doktor Instituta za reumatologiju, kaže da je veoma važno na vrijeme otkriti bolest i obratiti se ljekaru koji će pacijenta blagovremeno uputiti reumatologu.

Pored Instituta za reumatologiju Beograd, Profesorica ordinira i u nasem Specijalističkom Centru S Medico.